JOHANNESBURG. Hivsmittade sydafrikaner protesterade på måndagen mot att de själva inte var tillräckligt representerade vid Sydafrikas första nationella aidskonferens.
Konferensen, som pågår i Durban i veckan, var tänkt att ena landet i kampen mot aidsepidemin.
Sydafrika har närmare fem miljoner hivsmittade och prognoserna pekar mot att hela landsändar kan dö ut om inte kraftåtgärder tas. Ett olycksaligt beslut från landets medicinska råd i förra veckan har dock åter rivit upp gamla sår mellan regering och aidsaktivister.
Rådet har beslutat att förbjuda bromsmedicinen Nevirapine om 90 dagar, om inte den tyska tillverkaren Boehringer-Ingelheim dessförinnan presenterar nya bevis om att läkemedlet är oskadligt.
Aidskampanjorganisationen TAC, men även en läkarorganisation, har protesterat högljutt mot beslutet. Det kan tvinga läkare att sluta föreskriva Nevirapine, som används för att förhindra att aidsviruset överförs från smittade blivande mödrar till spädbarn.
“En sådan åtgärd betyder att ett hundratal spädbarn döms till dödendagligen i Sydafrika, konstaterar en kolumnist i dagstidningen The” Star på måndagen.
Samme kolumnist anser också att beslutet av det medicinska rådet är “ännu ett exempel på att myndigheterna slaviskt följer “herrens röst” (His Masters Voice), det vill säga president Thabo Mbeki.
Mbeki ifrågasatte för några år sedan om hiv verkligen leder till aids och lät sig rådges av ett flertal experter som står vid sidan av den vedertagna forskningen, vilket han fått stark kritik för både hemmaoch internationellt.
De senaste åren har dock president Mbeki hållit sig borta från aidsdebatten. I stället har hans hälsominister, Manto Tsabalala-Msimang, sett till att presidentens kontroversiella idéer har hållits vid liv.
Så sent som i januari i år hyrde hälsoministern en internationellt välkänd “oliktänkande” aidsexpert för att rådge Sydafrika.
Under tiden, sedan Mbeki blev president 1999, har aidsepidemin löpt
amok i Sydafrika som nu har det största antalet hivsmittade i världen.
TAC har trots motståndet från regeringen sett till att aids blivit den mest infekterade frågan i sydafrikansk politik. Organisationen har vunnit flera segrar i Sydafrikas konstitutionsdomstol, som slagit fast att det är statens ansvar att ge bromsmediciner till aidssjuka.
Men staten har fortsatt att vara motsträvig. I KwaZulu-Natal, en av de provinser som är värst utsatta, finns det exempel på samhällen där hälften av invånarna nu är hiv-smittade.
I en statlig aidsplan, läckt till media för två veckor sedan, framgår det att Sydafrika har de ekonomiska resurserna att behandla de 1,2 miljoner invånare som beräknas behöva bromsmediciner fram till år 2010.
(Tidigare version publicerad i Dagens Nyheter.)
Be First to Comment